Vad bjöds den hemvändande nordmannen på vid hemkomsten och vilka helt andra smaker hade hans gom fått erfara under den långa färden? Vad vet vi egentligen om mat och dryck i Norden under vikingatiden? Faktum är att arkeologiska fynd och skriftliga källor tillsammans ger oss en ganska god bild av hur en måltid kunde te sig.
Vikingatiden utgör den sista delen av järnåldern och introduktionen av järnplogen får en minst lika stor betydelse som svärdet. De ur havet långsamt uppstigande bördiga men tunga jordarna ger nu en långt större åkerareal för odling av korn. Med större tillgång till korn blir bröd och öl allt mer centrala i mathållningen, samtidigt som man fortsätter att bo i långhus som under bronsåldern, och samtidigt som man fortsätter livet som jägare-samlare genom att ströva genom skogarna för att vittja fällor och plocka lingon.
Roger Lindegren är fil dr i kemi med mångårig erfarenhet av undervisning i nutrition på universitetsnivå och har utgivit flera böcker i ämnet. Han har även undervisat om vikingatidens mat och dryck som en del i EU-projektet att bygga Ale vikingagård, byggd nära Äskekärr där ett skepp från 800-talet påträffades 1933. Han har även varit med på färder med Vidfamne, den fullskaliga kopian av Äskekärrsskeppet.