Den här boken ger en bred introduktion till juridiken på socialtjänstens område. Utgångspunkten är socialtjänstens mål och principer och särskilda ansvar för att möta vissa slag av behov med insatser – inte minst för att därigenom kunna förverkliga mänskliga rättigheter för enskilda. Genom den nya socialtjänstlagen från år 2025 är den politiska avsikten att förebyggande, tidiga och tillgängliga insatser ska få en framskjuten plats i socialtjänstens verksamhet samtidigt som rättssäkerheten ska värnas.
Det är viktigt – såväl för enskilda hjälpbehövande som av rättssäkerhetsskäl – att den som är verksam på socialtjänstens område är förtrogen med de lagar som reglerar verksamheten och kan använda juridiken som ett verktyg i det sociala arbetet. Detta gäller både för de som handlägger enskildas ärenden, för de som ska verkställa beslutade insatser och för socialarbetare som av annan anledning kan behöva hjälpa enskilda att tillvarata sin rätt i kontakt med socialtjänsten.
Bokens femte upplaga är kraftigt reviderad och omstrukturerad med utgångspunkt i 2025 års nya socialtjänstlag. Ett nytt kapitel har tillförts om socialtjänstens ansvar samt den straffrättsliga regleringen avseende barn och unga som begår brott.
Författarna är akademiskt verksamma jurister med gedigen erfarenhet av forskning och undervisning på de rättsområden som boken omfattar.
Therése Fridström Montoya (red.) är docent och universitetslektor i civilrätt vid Juridiska institutionen samt föreståndare för Centrum för forskning om funktionshinder, Uppsala universitet.
Tim Holappa (red.) är universitetslektor i förvaltningsrätt vid Juridiska institutionen, Uppsala universitet.
Anna-Sara Lind är professor i offentlig rätt vid Juridiska institutionen, Uppsala universitet.
Pernilla Leviner är professor i offentlig rätt vid Juridiska institutionen samt föreståndare för Barnrättscentrum, Stockholms universitet.
Malou Andersson är universitetslektor i straffrätt vid Juridiska institutionen, Uppsala universitet.