När professionella inom socialtjänsten, vården och andra välfärdssektorer kränker och förödmjukar andra, är det svårt att förstå varför. Hur kan professionella förlöjliga, skälla ut, ignorera och misstro andra? De är ju utbildade och anställda för att hjälpa, så det borde inte kunna ske. Men moralisk stress, omsorgströtthet och vanmakt kan leda till förråelse.
Dorthe Birkmoses bok handlar om när goda människor handlar ont och vad som kan vara orsaken till dessa handlingar. Hon använder ordet förråelse, när hon beskriver de processer som sker när professionella för att skydda sig själva distanserar sig från de barn, vuxna och närstående vars problem de har att hantera och lösa. När goda människor handlar ont är stundtals besk och manar till självrannsakan, men hon skriver också om lösningar och visar att även svåra problem som förråade kulturer går att komma till rätta med.
Första utgåvan av När goda människor handlar ont utkom 2013 i Dorthe Birkmoses hemland Danmark. Boken skapade stor debatt då den tog upp tabubelagda frågor som många professionella reflekterat över men sällan pratat högt om. I den nya utgåvan, som nu kommer på svenska, har hon uppdaterat innehållet och vidgat perspektivet genom att hämta exempel på förråelse inom även den svenska välfärden. Boken inleds med ett förord av psykologen Bo Hejlskov Elvén.
Dorthe Birkmose är dansk psykolog, författare och en flitigt anlitad föreläsare. Hennes bok När goda människor handlar ont är förutom i Danmark och Sverige även utgiven i Norge.
Sagt om boken:
”Författaren pekar på en rad perspektiv, bland annat att det onda finns i det goda arbetet eller att förråelse är en strategi att hantera vanmakt, empatitrötthet och stress. Hon ställer frågan varför vi inte förhindrar kränkningar men ger också förslag på hur problemen löses. Boken När goda människor handlar ont har alltså ett mycket angeläget budskap, illustrerat med fallbeskrivningar som ger liv åt förråelsens konsekvenser.”
Lektör Jack Lukkerz, BTJ-häftet nr 10, 2025